Ботокс (ботулинов токсин)

Botox-Before-and-After

Произвежда се от Cl.botulinum и блокира нервно-мускулното предаване. По този начин спира съкращаването на мускула, което не позволява набръчкване на кожата разположена над мускула. Действието е преходно и преминава от 4 до 6 месеца. За естетични цели се използва в много ниски дозировки и не носи риск за здравето. Установено е, че запазва колагенните, еластичните влакна и при многократни приложения не води до отпускане на кожата. Този ефект най-вероятно се дължи на това, че при блокаж на съкращаването на мускулатурата се образуват по-малко окислителни радикали, които са причина за увредата на колагенните и еластичните влакна. Инжектирането на Ботокс има благоприятен ефект при мигрена и редица други заболявания. Това е най-доброто средство, което предотвратява образуването на бръчки в горната част на лицето – чело, гневна бръчка и „пачи крак“ (бръчките около очите).

Процедурата: Ботоксът е под формата на прах, който се разтваря с физиологичен разтвор. След което с помоща на малка игла се инжектира в зоните нуждаещи се от корекция.

Показания: корекция на мимически бръчки, хиперхидроза (повишено изпотяване).

Противопоказания: инфекция на кожата в мястото на инжектиране, миастения гравис, Sy Ehlers – Danlos, онкологични заболявания, бременност и кърмене, прием на лекарства за разреждане на кръвта (Аспирин, Синтром и др.), прием на антибиотици от аминогликозидната група.